Mlijeko – hrana ili ne?

Mlijeko - hrana ili ne?

Prof. dr. Valter Fajt (izvodi sa predavanja u Beogradu 2003.)

Ovo predavanje bih započeo izrazom: „Krajnje čudesno“. Mediji i svijet oko nas tvrde da ne možemo bez mlijeka. Ali večeras želim da pogledamo neke zanimljive činjenice.

Ako imate jednu normalnu običnu kravu, takva krava će proizvesti dnevno 3 l mlijeka. I ta količina će biti dovoljna da krava prehrani svoje tele. Naravno, tele je sposobno probaviti to mlijeko koje je za njega prirodno. Glavna bjelančevina u mlijeku naziva se kasein i za njega je neophodan poseban oblik varenja. Zato vam je potreban naročiti enzim – renin koji se nalazi u burazima telića. To tele će proizvesti iz omotača svog buraga renin koji mu je potreban da svari mlijeko. Kasein, bjelančevina u mlijeku, je posebno podešena kod svake vrste životinja da odgovori potrebama te vrste, što znači da će ona imati aminokiseline koje su potrebne toj vrsti. Količina bjelančevina u mlijeku odgovara potrebama rasta tog organizma.

Hajde da kažemo nešto o ovom „predivnom blagu“ nazvanom mliječni proizvodi. Što je to dobro u mlijeku? Što mediji kažu? Bogato je kalcijem; I bogato je bjelančevinama; A onda ne govore o masnoćama, zar ne? Ali, ako ne budete dobili kalcij iz mlijeka iskriviće vam se noge i kičma i ko zna šta još. I zato sve životinje na svijetu staju u red iza krave da dobiju svoju dnevnu porciju kalcija. Sve, osim krava. Izgleda da ga one dobijaju iz trave. Mi smo naučili da pijemo dosta mlijeka. Ali, nauka nam kaže da od svih sisavaca ljudsko mlijeko ima najmanji sadržaj bjelančevina i najmanju razmjeru kaseina prema sirutki. Večeras ću citirati samo iz čisto znanstvenih časopisa. To znači da su sva istraživanja rigorozno provjeravana. Neću citirati iz proizvoljnih izvora.

Zašto u ljudskom mlijeku ima najmanje bjelančevina?

Pogledajmo: u ljudskom mlijeku ima ih 1,2 ml na litar mlijeka. Potrebno je 120 dana da ljudska beba udvostruči svoju težinu. Kod mlijeka konja, to je 2,4 – dvostruko više, i potrebno im je polovica tog vremena da udvostruče svoju težinu, za 60 dana. A kod krava je 3,3. i njima je potrebno samo 47 dana da udvostruče svoju težinu. Koze imaju 4,1 kazeina i njima je potrebno samo 19 dana da udvostruče svoju težinu. Kod pasa je to 7,1 a osam dana da udvostruče svoju težinu. Još više kod mačaka, 7,5, a sedam dana da udvostruče svoju težinu. A kod štakora 11,8 a 4,5 dana im je potrebno da udvostruče svoju težinu. Ako je bjelančevina ono što želite iz mlijeka, trebalo bi piti mlijeko štakora.

Razmislimo o ovome: kada je krava dala život teletu, to tele udvostruči svoju težinu u 47 dana. A koliko dugo treba čekati tele da bi se uspravilo na nogama i prohodalo? Samo nekoliko sati. I istog dana kad je oteljeno može trčati okolo. I zainteresovano je da bude veliko i jako, tako da energija kod teleta ide u masu mišića. A za razvoj mišića potreban vam je visok postotak bjelančevina u mlijeku. Bjelančevine su zbog rasta. A kod ljudi, koliko njima treba da ustanu i prohodaju? Beba se rađa potpuno bespomoćna, i vrlo sporo raste u usporedbi s teletom. Što je najvažnije kod bebe? Mišići za hodanje ili glava? Glava. Kada se beba rodi, nisu još uvijek zatvorene fontanele na njezinoj glavi tako da je potrebno da se mozak vrlo brzo razvije. U stvari, krajevi živaca se uobličavaju čak i nakon rođenja. Mozgu je potrebna hrana da se razvije. Jednog dana, krava neće biti zainteresirana za matematiku, ali će ljudsko biće možda biti zainteresirano.
Kakva je hrana potrebna ljudskom mozgu da se razvije?

Masnoće.

Većina tkiva vašeg mozga sastoji se od masnoća. U ljudskom mozgu postoji najveća razmjera masnoće naspram bjelančevina, što je savršeno za razvoj mozga. A kod krave postoji najpovoljniji odnos za razvoj mišića. Sad možete razumjeti zašto djeca koja su podizana na kravljem mlijeku imaju znatno niži IQ od one djece koja su podizana na majčinom mlijeku. Trebalo bi da koristimo hranu koja sreće nutritivne potrebe za razvoj djeteta pa da se izbjegne i toksičnost ili zatrovanost. Kravlje mlijeko ne zadovoljava ovaj standard kvalitete. O tome govori časopis pedijatrijske gastroenterologije. A bebe, kojima je dato kravlje mlijeko za vrijeme drugih 6 mjeseci života, mogu doživjeti 30% povećanja gubitka krvi u unutarnjim organima i izmetom da izgube značajne količine željeza. O tome govori časopis «Pedijatrija». A zašto se to zbiva?
Problem je bjelančevina kasijum. Krava ima renin dok ljudske bebe imaju vrlo malo tog renina, tako da one ne mogu probaviti taj kasijum. U majčinom mlijeku postoje i bakterije koji se zove bacilus bifidus koje pomažu da se svari kasijum iz ljudskog mlijeka. Kravlje mlijeko proizvodi kiselost u bebinom i u trbuhu odraslih i to toliko iritira da unutrašnji organi počinju krvariti. Čak će vam i časopis mliječne industrije reći da kravlje mlijeko podiže kolesterol. Postoji grupa liječnika u Americi koji su sebe nazvali odborom liječnika za odgovornu medicinu u Washingtonu, i oni smatraju svojim poslom upozoriti naciju protiv mlijeka. Oni govore o povećanju kolesterola citirajući neke časopise. Govore o gubitku željeza koje se javlja zbog krvarenja u organima za varenje i govore o šećernoj bolesti. I ja ću o tome govoriti. Oni citiraju studije s Harvarda o raku jajnika. I o tome ću govoriti. Oni citiraju čuveni britanski časopis «Lancet» i govore o katarakti i o nepodnošljivosti laktoze, o alergijama na hranu i o toksinima i osteoporozi i o kolikama. Jedna od svakih 5 beba pati od kolika. Pedrijatri su davno naučili da je kravlje mlijeko uzrok toga.
Danas znamo da majke koje hrane svoju djecu svojim mlijekom mogu imati bebe sa kolikima ako majke uzimaju kravlje mlijeko. Otkrili su da ako majka pije kravlje mlijeko, tada djelomično probavljeni kasein, može završiti u krvotoku. Razlog tome je što odrasli loše razlažu kasein i on može dospijeti u majčino mlijeko da bi se majčin organizam oslobodio toga. Vidjet ćete što još on može izazvati. Čuveni američki medicinski časopis «Lancet» 1999 god. izvijestio je da novi podaci dokazuju kontraverznu teoriju da ako se bebama daje kravlje mlijeko može se javiti šećerna bolest i dijabetes u njihovom kasnijem životu. Zašto se to dešava. Vi kažete da ga ne mogu dobiti, jer japanske bebe koje se hrane samo majčinim mlijekom također imaju dijabetes, i to dijabetes tipa 1, a ne tipa 2, koji pripada skupini bolesti zbog lošeg životnog stila. Tip 1 je autoimuna bolest. Otkrili su da japanske bebe koje imaju dijabetes 1 pripadaju majkama koje su prihvatile zapadne navike u svojoj prehrani. Istraživali su majčino mlijeko kod tih žena i pronašli su kravlji kasein. Kravlji kasein je specifičnost krava. Ali postoji jedna sekvenca aminokiselina u nizu molekula i događa se da je ona ista i sa sekvencom aminokiselina u beta stanicama u gušterači. I kad ne možete svariti taj kasein, što je prirodno jer, kad ste se odbili od majčinih grudi vi više nemate renin, i pošto ga u ljudskom mlijeku ima tako malo on vam ni ne treba, svi se odrasli bore s probavom kaseina. Zato, ako stavite biljnu bjelančevinu u svoj trbuh, varenje će se završiti za 4 sata. Ako stavite kravlje mlijeko, trebati će vam 6 sati. Stavite kasein u svoj stomak, trebati će vam 12 sati. Nijemci imaju izreku: «Sir zatvara trbuh». Zašto? Zato što se trbuh bori da ga probaviti. I ponekad, s vremena na vrijeme popusti onaj svinkter na izlazu i kad se analizira u dvanaesniku, onda se čuje sljedeća vijest: «Nisi još završio posao probave, zatvori se!» Zato je obično popularan obrok sir i vino. Date čovjeku sir i on se «zatvara» za 12 sati, jer to ne može probaviti. Ova bjelančevina ulazi u krvotok neprobavljena. Sad imate strani oblik bjelančevine u krvotoku. I što onda radite? Onda vam je potreban sustav koji će se izboriti s tim. Ali što ako je ta sekvenca aminokiseline tamo? Onda vam za to trebaju antitijela, tako da ćete proizvesti antitijela koje će ubiti beta stanice koje se nalaze u vašem pankreasu i tako dobivate dijabetes tipa 1. Rano izlaganje kravljem mlijeku može povećati juvenilni dijabetes. Dijabetes se ne dobiva kod glodavaca koji su skloni dijabetesu ako su podizani na prehrani koja ne sadrži kravlje mlijeko što pokazuje da protein iz kravljeg mlijeka može potači tu bolest.
Ovo sve piše u znanstvenim časopisima, ali ljudi to jednostavno ne žele prihvatiti. Znanstvenici iz Rima i Londona su rekli da su imali pacijente koji su razvili inzulin zavisni dijabetes, da su imali imune stanice koje su rasle i razmnožavale se kada su bile izložene bjelančevini nazvanoj betakaroten koji je pronađen u kravljem mlijeku.

Bjelančevina je problem.

Ne postoji ni jedna životinja na svijetu koja prirodno nastavlja da pije mlijeko kad je odbijena od sise. Osjetljivije životinje čak i umiru ako im tijekom života dajete mlijeko. Vi kažete da vaše mačke piju mlijeko. Vi ste ih obučili da ga piju, a veterinari po svijetu kažu: «Ne hranite mačke mlijekom jer izaziva otkazivanje bubrega. Zato mnogo mačaka počinje urinirati krv ».

Što je s nedostatkom laktaze?

Laktaza je enzim koji pomaže da se nosite sa šećerom – laktozom. Do sada smo analizirali bjelančevine, sada ćemo analizirati šećer. U Danskoj, samo 2% stanovništva ima nedostatak laktaze. Objasnit vam šta to znači: svi sisavci poslije odbijanja od sise su sa nedostatkom laktaze, jer pošto više nemaju mlijeko u prehrani, nije im potrebno da razlažu laktozu, tako da se enzim laktaza deaktivira na razini gena, osim kod bijelih Europljana koji su svoje tijelo stotinama godina primoravali da i dalje koristi mlijeko. Tako da kod Danaca imate samo 2% nedostatka laktaze; kod Finaca 18 posto, kod Indijanaca 50 posto, kod Židova u Izraelu 58 posto, u Peruu 80%, kod američkih crnaca 70% nedostatka laktaze, kod Arapa 78 posto, Eskima 80%, Grka 85%, Japanaca 85 posto, i afričkih crnaca 90%. A svjetska zdravstvena organizacija je to stavila na još viši nivo. Kažu 95-100% kod afričkih crnaca. Vidite da samo bijelci mogu dosta dobro tolerirati laktozu, a ostatak ljudske populacije ne može, jer poslije prestanka korištenja majčinog mlijeka to više nije njihova hrana.

Hajde da vam pokažem kako se laktoza vari: Imate ezim laktazu koji laktozu razlaže na glukozu i galaktozu. To je važno za bebu, jer njezin metabolizam nije još tako brz, i ona dobiva polovicu glukoze i polovinu galaktoze. Ali, galaktoza se ne može koristiti dok nije pretvorena u glukozu. Zato je tu enzim koji se zove betagalaktosidaza koji mijenja galaktozu u glukozu, tako kako bebi treba. To je izvanredno! Ali, pošto ni jednoj životinji nije potrebno da razlaže galaktozu nakon odbijanja od sise, betagalaktosidaza se gubi. Tako da svi vi imate nedostatak ove betagalaktosidaze. To znači da možemo svariti šećer, laktozu, jer smo bijelci i imamo laktazu i možemo iskoristiti glukozu, ali s galaktozom naš organizam ne zna što da radi. Gdje se onda ona gomila? Ona se pohranjuje u koži. Vaše oko je dio kože tako da se ona pohranjuje i u vašoj rožnici a senilna katarakta se prvenstveno dobiva od galaktoze. I ne samo to, ona se pohranjuje i na drugim mjestima. Pohranjuje se i kod žena oko jajnika i izaziva rak jajnika koji, opet, izaziva neplodnost. Zato u Europi, u zemljama koje najviše koriste mlijeko, jednom od četiri bračna para potreban je tretman za neplodnost. I svi su oni dobro hranjeni. A u Africi gdje se mlijeko ne koristi, nema problem s plodnošću. Odrasli koji uzimaju velike količine mlijeka, i čiji enzimi laktaze su vrlo visoko aktivni često će patiti od izazova galaktoze, što znači da ne možete da se pozabavite galaktozom i onda ćete imati senilnu kataraktu. U čuvenoj studiji Danijela Kramera s Harvarda, se navodi da plodnost žena počinje opadati u 20-24 godini života i oni su doveli u vezu ovaj poremećaj sa korišćenjem mlijeka. Kod Tajlanđanki problem plodnosti nije nikad ni bio problem. Kod njih je plodnost još uvijek 82% kao kad su bile mlade. Usporedbe radi da kažemo da je situacija u drugim zemljama 5%. Laktozna tolerancija nedostaje kod crnaca. Imamo dva djeteta: jedno je crno, a drugo je bijelo. Hajde da vam kažem šta se zbiva kod crnog dječaka kad pije mlijeko: netolerantan je na laktozu, tako da ju ne može  svariti. Bakterije u njegovim organima za varenje dijele mlijeko tako da to onda poveća osmotski pritisak i tekućina dolazi u njegov dvanaesnik, istovremeno i u probavni sustav i to dovodi do proljeva. A dijete bijele boje nema problema s laktozom, tako da ne dobiva proljev, ali ima velike probleme s kaseinom i ima konstipaciju – zatvor. Znate li koliko beba je moralo doživjeti da im feces bude vađen naročitim instrumentima jer nije mogao da izađe na prirodan način.

U Africi umiru od gladi, šalju im vagone mlijeka u prahu. Poklon Europljana Afrikancima da bi se prehranili. Djeca koja već umiru od gladi dobijaju proljev i onda ih crvi dokrajče. Ubijeni su bijelim otrovom bijelih ljudi.

Vidite kako je to ozbiljno. Kad crnci uzimaju mlijeko, dobijaju proljev. Oni to mlijeko u prahu uzimaju, zatim prave pastu od njega i kreče njome svoje kolibe – jedino za što je to mlijeko u prahu dobro. Osteoporoza je izazvana brojnim pojedinostima, ali jedna od najznačajnijih razloga jeste suviše mnogo mliječnih bjelančevina.

Sad ćemo se baviti jednom drugom bolešću – leukemijom.

Virus leukemije iz goveda pronađen je kod 59 posto novorođenih teladi. Postoji dokaz da se ovaj virus može prenijeti s jedne vrste na drugu. Države koje koriste mliječne proizvode imaju više slučajeva leukemije. Imate mnogo više leukemije kod ljudi u krajevima gdje imate više leukemije kod goveda. A onda tu postoji i drugi problem: ako govedo ima virus, proizvodi više mlijeka. I što mislite, koje goveče će farmer zadržati, ono koje daje više ili ono koje daje manje mlijeka? Mislite li da je to mali problem? 86% goveda na tržištu u Sjedinjenim državama ima virus leukemije. A 1995. godine došlo se do saznanja da se ovaj virus može prenijeti i na ljude.

Što je s multipla sklerozom?

Podaci dokazuju da su oboljeli od multiple skleroze razvili aktivnost antitijela protiv leukemije kod govečeta. To sve dokazuju znanstveni časopisi.
Postoje i druge nervne bolesti i one se povezuju sa mliječnim proizvodima. Čak i časopis znanstvenog mlekar-stva kaže: možete dobiti tuberkulozu, brucelozu, difterija, šarlah, i gastreontoritis.

Što je s bjelančevinama?

Je li to dobro za vas? Izaziva gastreontoritis, šećernu bolest, teško se vari, izaziva gubitak krvi itd…

A šećer u mlijeku?

Izaziva kataraktu, neplodnost, rak jajnika, dijareju i netolerantnost na laktozu. Da li je to dobro za vas?

Masnoća iz mlijeka, da li je ona dobra za vas?

Podiže razinu kolesterola, triglicerida, dobijate kardiovaskularne bolesti a mlijeko je i dobar posrednik u prijenosu bolesti. Listerija je vrlo uobičajena u nekim sirevima. U svijetu je bilo bar 12-tak epidemija listerije, npr. u Švicarskoj. Ova bakterija može izazvati smrt, sljepoću, deformitete kod beba. Časopis medicine iz Nove Engleske kaže da pasterizacija ne može uništiti listeriju. U starim vremenima u manje povoljnim društvenim prilikama procenti smrtnosti beba od 9 mjeseci bili su veliki: kod djece koja su hranjena kravljim mlijekom smrtnost je bila 84,7 na 1000, a kod one koja su hranjena ljudskim mlijekom 1.5 prema 1000. Vidljivo je da je to ogromna razlika. U udžbenicima pedijatrije i drugim knjigama će vam reći da je u ta stara vremena medicinska branša spasavala toliki broj djece od smrti. Ali čak i u razvijenim krajevima svijeta imate 80 posto vjerojatnosti da će se razviti proljev i 70 posto veću vjerojatnost da će se javiti infekcija ušiju. Bebe stalno plaču upravo zbog te infekcije. Mogu vam citirati časopis za časopisom koji će vam pokazati da mlijeko izaziva stalni zamor, glavobolju, bol u mišićima, hiperaktivnost, noćno mokrenje, alergije, astmu, teškoće s disanjem, ranu arterosklerozu, dijabetes, akne u mladalačkom dobu, reumatoidni artritis , neuralgične bolesti, rak prostate, rak dojke itd..

Što je dobro u mlijeku????????

Kalcij?

Majčino mlijeko će vam dati antitijela, bijela krvna zrnca, zatim supstancu koja blokira ešerihiju koli, ono je sterilno. Samo 25% kalcija iz kravljeg mlijeka se apsorbira u tijelo. To su loše vijesti. Nasuprot, ljudsko mlijeko iako sadrži manje od polovice kalcija od onog koje sadrži kravlje mlijeko bolji je izvor kalcija jer se taj kalcij apsorbira u tijelu. I zeleno povrće je mnogo bolji izvor kalcija nego kravlje mlijeko. Druga prednost majčinog mlijeka je da se lako probavlja.
Tu postoji još nešto: što dobijete s kravljim mlijekom za doručak? Vi dobivate i kravlji ručak od jučer s tim mlijekom. Možete imati čak i fekalne materije u mlijeku, bakterije, organske pesticide i druge različite stvari. Nije samo mlijeko koje treba promatrati, jer u njemu se krije skoro sve…

A sada vaša omiljena tema: SIR.

Kako se pravi sir? Uzimaju kulturu, fermentiraju mlijeko i dobijaju ugrušak i sirutku. Od te gorušenke se dobiva sir i imamo „trapist“. Zašto je on prešao u taj oblik? Zato što se ništa više ne zbiva u njemu. Bakterije su iskoristile sve što su mogle. Ne mogu više utjecati na kasein i zato ima mnogo bjelančevina. Fermentisan je šećer. Ne mogu utjecati na galaktozu, tako da ima puno galaktoze.

Zato je jogurt „dobar“ zbog galaktoze, a dobar je i za rak jajnika i za kataraktu. Tako je, jogurt nema laktozu, nego galaktozu.

U tom trapistu, kad su bakterije upotrijebile sve što su mogle, ne bih želio biti grub, ali ako u vašem organizmu nema ničega što bi moglo da se svari kako to onda zovemo? Prvo malo smrdi, kao sir, a onda znamo šta s tim uradimo. Ali mi taj sir jedemo, stavljamo ga u svoje organe za probavu i onda tu stoji 12 sati. I koliko mi kiseline daje? Najvišu moguću kiselost 23,6 po gramu. Što ću s tom kiselinom u tijelu? Hajde da je neutraliziram. Odakle? Iz kostiju, to je sve što imam.

Izveli smo eksperiment na štakorima. Jednu grupu smo stavili na sojino mlijeko, a jednu na kasein. Ova skupina koja je koristila kasein imala je vrlo kiseli urin. Gubitak kalcija onih koji su hranjeni kaseinom bio je dvostruko veći nego kod onih koji su hranjenim sojinim mlijekom. Produkt ureje je isto tako dva puta bio veći. To znači da ne možete neutralizirati aminokiseline tako lako. Kalcij u mokraći je bio tri puta veći nego kod onih na soji. Da sada ponovimo: vi apsorbujete samo 25% kalcija iz mlijeka a tijelo gura višak kalcija van. Pa, kako vam onda taj kalcij iz mlijeka pomogao? Fekalija grupe koja je primala kasein, sjetite se da ovdje nema laktaze, imala je malo vode i bila je prilično suha. Dok je fekalija kod onih štakora koji su pili sojino mlijeko bila normalno vlažna.

A kako je bilo sa zečevima? Jednu grupu smo stavili na soju, drugu na kasein a treću na mlijeko u prahu. I bez ikakve sumnje, dobro su rasli. U stvari, oni na soji su najsporije rasli. Nemojte me pogrešno razumjeti, od mliječnih proizvoda ćete stvarno porasti, kao telad. Oni koji su bili na mlijeku u prahu gubili su kalcij izmetom, a kad gledamo holesterol, mlijeko u prahu je izazivalo znatne probleme u usporedbi sa sojom. Kad smo testirali one sa mlijekom u prahu, u mlijeku ima puno masnoća i gdje se pojavio problem, u masnoćama ili u bjelančevinama? Odnos dobrog i lošeg kolesterola: kod onih koji su jeli soju kolesterol je bio na super razini, a vrlo loš je bilo kod onih koji su jeli mlijeko u prahu. Pogledajmo bjelančevine: kasein podiže kolesterol, dakle, isti problem. Sjetite se da kad smo gledali one bjelanjke koji podižu kolesterol, zaključili smo da je obrano mlijeko drugo na listi onih namirnica koje izazivaju povišenje kolesterola. Bjelančevine podižu nivo kolesterola, ni obrano mlijeko vam neće ni malo pomoći, i ono će povećati razinu kolesterola, a naročito će povećati onaj loš tip kolesterola. Mlijeko je loše za srce, za kosti …

Da vam kažem nešto o osteoporozi:

Kad imate osteoporozu, kažu vam da uzimate više kalcija ali i dalje imate osteoporozu i onda vam se kaže da uzmete još više kalcija. Pošto vam treba sve više kalcija, vi pijete sve više mlijeka, a problem je sve gori i gori. To je zato što se prema njemu odnosimo na pogrešan način. Kad zidate zid od cigle, potrebne su vam cigle. Recimo da onaj koji gradi ugrađuje 500 cigli na dan. Recimo da se razbolio, ima groznicu i sada on radi polako. Samo 200 cigli ugrađuje na dan. I ja gledam svog zidra i kažem: «Pa, ugradio je samo 200 cigli, daću mu više cigala, ići će brže!» I umjesto 500, dajem mu 1000 cigli. Sad sam ga stavio na ogromni stres, tako da je pod stresom ugradio samo 100 cigli. Ja gledam problem i smatram da će rješenje biti ako mu dam 2000 cigli. Jesam li ja logičan ili nelogičan u ovom trenutku? Vrlo sam nelogičan jer moj problem nisu cigle već je problem to što je moj zidar bolestan. Kod osteoporoze vi gubite kalcij, vi lomite zid jer je kalcij materijal koji se ugrađuje u vaše kosti, a vaši zidari koji stavljaju kalcij u vaše kosti su se razboljeli. Da li je rješenje da im date više cigli? Ne! Žene iz Afrike ne dobivaju osteoporozu iako primaju samo 3,50 mg kalcija dnevno. A žene iz Europe dobivaju osteoporozu sa 140 mg kalcija dnevno. Bolje je da ste uzeli kalcij iz zelenog lišća. Tako će vaše stanice biti alkalne, bazične. I onda će zidar reći: «Oh!» i onda će kao lud ugrađivati ​​cigle, i biti će mu potrebno samo 500 i 500 će i ugraditi. Amerikanke sa 1600 mg kalcija dnevno mogu izgubiti taj kalcij zbog nepravilne prehrane. A žene iz Afrike koje jedu samo povrće i mahunarke nemaju taj problem uopće.
Testirali smo ogledne štakore i kuniće, ali je velvetni majmun najbolji primjer za eksperiment u odnosu na ljude. Ovim majmunima se davalo ono što jedu zapadnjaci i ono što jedu Afrikanci. Kad su jeli ono što jedu zapadnjaci, gubili su puno kalcija.

Što je s mlijekom i neplodnošću?

Već sam rekao da su žene postale neplodne zbog galaktoze. A što je s muškarcima? Da li su oni imuni? Ovo je ispitivano na majmunima i davali smo im sve ono što majmuni jedu, banane i ostalo i dodavali smo im samo malo mlijeka u prahu. I kad smo im davali mlijeko u prahu, pokretljivost njihove sperme je strahovito opala. Koncentracija sperme je opala na 2/3. Drugim riječima, kao i onaj zidar, oni su se razboljeli. Kad su bili na mlijeku nepravilnosti u spermi su bile brojne. Dobijali su različite defekte, izraštaje i rep kod spermija je bio potpuno izmijenjen. Mladi ljudi koji čitate ovo, pijete li mlijeko? Znajte da vam broj spermija opada. Dakle, plodnost opada ako koristite mlijeko.

Gledajte razine limfocita. Kad su majmuni bili na hrani mahunarkama, imali su odlične razine linfocita. Kad su bili na mlijeku, limfociti su opadali. Ako želite pomoći svom imunološkom sustavu, izostavite mlijeko.

Bronhijalni problemi tijekom zime?

Ako izostavite mlijeko, ovi problemi biće izostavljeni jer mlijeko stvara povećano lučenje sluzi koja se slijeva i blokira bronhije.

Što ako netko ima SIDU (AIDS)?

Limfociti padaju i najbolji način da se to zaustavi jeste izostavljanje mlijeka iz prehrane. Pogledajmo što se događalo sa krvnim žilama velvetnih majmuna kad je dodato samo malo mlijeka. Posmatrali smo razmjeru dobrog i lošeg kolesterola, kod jednih je bio dobar, a kod drugih je bio loš. Arterije kod onog majmuna koji je jeo mahunarke bile su čiste, svi mali krvni sudovi bili su otvoreni. Dok kod onog koji je koristio mlijeko, mogli ste vidjeti mnogo naslaga plaka, izlazi puni kalcija kojeg bubrezi ne mogu da se oslobode i on se pohranjuje u krvnim žilama. To je razlog nastanka naslaga kalcija u krvnim žilama zbog čega postaju krhke i uzrokuju aneurizme ili suženja.

Ako gledate uporabu mliječnih proizvoda i frakturu kuka.

Oni u Južnoj Africi koji ne koriste mliječne proizvode ne znaju ni što je osteoporoza, nikad nije došlo do frakture kuka. Mlijeko sigurno izaziva osteoporozu najviše zbog bjelančevina. Govorio sam vam o fitoesterogenima koji mogu djelovati tako da tvari koje razaraju kosti budu manje aktivne a potaknuti one stanice koje izgrađuju kosti da izgrade jako dobre kosti. Ako koristite biljni esterogen, onaj koji ćete pronaći u lanenom sjemenu, koristite najbolji lijek koji se može naći za sprečavanje osteoporoze. Danska studija je pronašla da korištenje sojinog mlijeka zaustavlja gubitak koštane mase i žene poslije menopauze je nisu gubile. U studiji u bolnici u Melbourneu pronađeno je 5% povećanja mineralnog sadržaja kostiju kad su dodali soju njihovoj prehrani.

Možete obrnuti proces osteoporoze svojom prehranom. Estrogeni biljnog podrijetla se vezuju za receptore u vašim kostima i oni su odlični za riješenje problema osteoporoze i utječu i na smanjenje raka dojke i raka prostate.

Muškarci, ako pijete tri šalice mlijeka tjedno, više od tri puta povećavate svoje šanse da dobijete rak prostate. Koja zemlja ima najveću razmjeru raka prostate u svijetu? To su tri zemlje koje koriste najviše mlijeka: Švicarska, Norveška i Luksenburg. Ako ste crne kože, za vas je dva puta veća opasnost od raka prostate. Što se tiče astme, u Sjedinjenim Državama se najviše prodaju lijekovi za alergiju. Alergija, astma i migrenske pojave mogu se povezati s mliječnim proizvodima.