Ehinacea

Njeno kraljevsko veličanstvo ehinacea

Ehinacea o kojoj će ovdje biti riječi proizvod je mladog liječnika Stefana Živkovića i registrirana je pri ministarstvu zdravlja kao dijetetski supplement. Tinktura je rađena iz korijena ehinacee i prirodnog biljnog alkohola što ju čini, ako ne jedinstvenom, ono najefikasnijom na svijetu. Naime, poznato je da efikasnost biljke opada kako se od korjena ide ka vrhu biljke, tako da je pripravak dobijen iz cvijeta potpuno bezvrijedan.

Ehinacea je porijeklom iz Sjeverne Amerike i oduvjek se koristila za poboljšanje prirodnih obrambenih mehanizama organizma. Još od 1700. godine američki starosjedioci su je koristili protiv ujeda zmija, insekata, za zarastanje rana i jačanje organizma.

KAKO EHINACEA DJELUJE?

Danas se zna da ljekovite tvari iz biljaka Echinacea purpurea i angustifolia utječu na povećenje broja leukocita i stimulaciju fagocitoze, tj. povećavaju produkciju T-limfocita i migratornu sposobnost leukocita. Kao i na povećanje kapaciteta fagocitoze. Fagocitoza je proces kojim stanice našeg imunog sistema (makrofage) uništavaju infektivne agense (bakterije) na mjestu zapaljenja.  (Poznati Američki lekar, dr Ričard Šulc tvrdi da ehinacea indicira T4, T8 limfocite, interleukin 2 I interferon gama).

Aktivni sastojci iz ove biljke stimuliraju nespecifični imuni odgovor koji predstavlja glavnu barijeru protiv virusa najčešćih izazivača prehlade i gripa. Aktivni principi izolovani iz ove biljke (ehinakozidi,ehinaceini, flavonoidi, etarska ulja, tanini, proteini, vitamini A, C i E, polisaharidi) djeluju kao imunostimulator (dovode do povećanja produkcije interferona jedinjenja odgovornog za obranu u prvom redu protiv virusa), ublažavaju simptome postojeće infekcije, djeluju zaštitno i ubrzavaju izlječenje. Takođe, djeluju bakteriostatički na nekoliko vrsta stafilokoka, streptokoka i pojedinih gljivica. Prema navodima nekih laboratorija Ehinacea blokira hijaluronidazu, enzim  koji  proizvode bakterije  streptokoke, stafilokoke, pneumokoke  i  dr.  i  koji  oštećuje  staniču  opnu  i omogućuje prodor bakterijama i virusima u stanicu.

Kemijska analiza ove biljke potvrdila je prisustvo jedinjenja zaslužnih za sva njena ljekovita svojstva.Najznačajniji su ehinacein B i ehinakozid, koji podstiču stvaranje antitijela, i arabinogalaktan, koji podstiče odbrambene stanice da uništavaju štetne mikroorganizme.Ovaj proces je veoma značajan i to je tzv.nespecifični imunosni odgovor. Zahvaljujući ovakvom djelovanju Ehinacea pored toga što pojačava imunitet, skraćuje trajanje i ublažava simptome bolesti.

Najnovijim studijama dokazano je da aktivni principi aktiviraju i vrstu limfocita poznate kao ćelije ubice koje mogu da unište pojedine ćelije tumora i ćelije inficirane virusom tj.oslobađaju imunomedijatore i tumorski nekrozne faktore…

LJEKOVITI SASTOJCI

Ljekovita svojstva pokazuju tri vrste ehinacee: (Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia I Echinacea pallida). Ove vrste sadrže u različitim odnosima: fenolkarbonske kiseline i depsidne kiseline: kavenu, hlorogensku i dikafeoilhinu kiselinu; estre kavene ivinske kiseline i ferulinske i vinske kiseline. Prisutni su i estri šećera i kavene kiseline – ehinakozidi; ehinacein, nezasićena, alifatična jedinjenja: amidi, izobutilamidi (od njih imamo osećaj peckanja u ustima), polienske kiseline…

KADA SE PREPORUČUJE UPOTREBA EHINACEE?

Danas se najčešće preporučuje primjena preparata ehinacee preventivno i kao dopunska terapija kod prehlade, nazeba i dugotrajnih infekcija respiratornih organa i urinarnog trakta. Vanjska upotreba ehinacee se preporučuje kod ulceracija kože i za terapiju rana koje sporo zarastaju.

Ehinacea može pomoći:

– U smanjivanju osjetljivost i podložnost na prehlade, gripu i zapaljenje grla. Najefikasnija je kada se počne uzimati na prvi znak prhlade, gripa ili grlobolje. Ukoliko su se ove bolesti već razvile, ehinacea pomaže da simptomi budu manje intenzivni i da brže dođe do ozdravljenja.

– U spriječavanju ponovnih respiratornih infekcija kao sto su bronhitis, sinuzitis, grlobolje izazvane streptokokama, i zapaljenja uha. Pošto biljka podstiče imunosni sistem, pomaže u borbi protiv kroničnih bolesti gornjih disajnih organa.

– Pomaže protiv gljivičnih vaginalnih oboljenja i gljivičnih infekcija urogenitalnog trakta. Što se tiče gljivičnih oboljenja, ehinacea stimulira proizvodnju bijelih krvnih zrnaca koje uništavaju gljivice. Kod urinarnih infekcija preporučuje se i veći unos tekućine.

– Pomaže zacjeljivanju rana i spriječava kožne infekcije, uključujući kožne čireve, opekotine, posjekotine i ogrebotine. Kao prirodni antibiotik i borac protiv infekcija, ehinacea ubrzava zacjeljivanje svih vrsta iritacija kože uključujući ekceme i herpes infekcije. Može se nanositi kao melem na kožu kombinirajući to sa oralnim uzimanjem preparata ehinace-e čime se ujedno jača imunosni sistem.

– Izgrađuje imunitet tokom tretmana protiv raka kao što ima i moguće zaštitno djelovanje u prevenciji nekih formi raka.

Ova biljka ima posebno izraženo antibakterijsko djelovanje kod ubrzanog zarastanja rana i pomaže stvaranju vezivnog tkiva.

-Ehinacea se pokazala djelotvornom kod čestih infekcija koje se zalječe antibioticima, ali se ponovo vraćaju, kao što je u slučaju ponovljenih infekcija grla, disajnih puteva, uha…

-Uspješna je i kod lječenja gingivitisa, odnosno upale desni, kao i kod paradontoze. Preporučuje se i za lječenje afti, gljivičnih infekcija usta i crijeva.

-Stimulira jetru i bubrege u procesima detoksikacije, dok se u preventivnom smislu savjetuje kod bronhitisa i oboljenja prostate.

-Ehinacea je moćan antioksidans i djeluje na kancerogene ćelije, odnosno uništava ih. Sa vitaminom C (naročito lipozomalnim Na-askorbatom koji ima duži period razgradnje) imaju sinergističko djelovanje, odnosno djelovanja im se međusobno pojačavaju.

Biljni suplement ehinacea odličan je dodatak prehrani za ljude slabijeg imuniteta, sklone prehladama i virusnim oboljenjima, otkrila je studija Univerziteta  Cardiff, sprovedena  na 750 ljudi.  Ehinacea se obično uzimala kao tinktura u kapima, i pokazalo se da takva tinktura smanjuje rizik od virusnih oboljenja za više od 60 posto, piše Daily Mail.

Također, naučnici su otkrili da ehinacea može smanjiti simptome i skratiti trajanje bolesti.Učesnici studije su tri puta na dan tokom četiri mjeseca pili  kapi Ehinacee pomiješane sa malo vode/čaja/soka. Rezultat je bio gore pomenuti procenat uspješno saniranih tegoba.

– Echinacea sprječava i povratak infekcije, a iznenadila nas je djelotvornost te biljke u vezi sa jačanjem imuniteta – rekao je idejni tvorac i mentor studije, profesor Roland Schoop.

TINKTURA ehinacee je dodatak prehrani koji služi za poboljšanje aktivnosti imunog sistema.

Ovaj dijetetski supement nije namjenjen  djeci mlađoj od dvije godine. Nije poznata interakcija ehinacee sa ljekovima ili drugim suplementima. Međutim, ne preporučuje se istovremena primjena  sa ljekovima koji inhibiraju imuni system kao što su citostatici (ciklosporin i metotreksat….), kortikosteroidi (deksametazon, metilprednizolon, betametazon dipropionat, prednizon…). Također treba izbjegavati kafu, cigarete, slatke namirnice i sokove, mlijeko i mlječne proizvode jer SMANJUJU SNAGU DJELOVANJA EHINACEE!

PO DOSADAŠNJIM STUDIJAMA EHINACEA NIJE UZROKOVALA NEŽELJENE EFEKTE!


Tinktura se može uzimati nezavisno od obroka. Nije poznato toksično djelovanje suplementa tokom trudnoće i dojenja. U nedostatku dovoljno podataka o upotrebi preparata ehinacee tokom trudnoće i dojenja, ne preporučuje se uzimati ovaj suplement u tom period bez konsultacije sa svojim liječnikom.

Ako ste uzeli više tinkture nego što je bilo potrebno, ne brinite, nije bilo prijavljenih slučajeva predoziranja.

Čuvati van domašaja i vidokruga djece, na tamnom i suhom mjestu.

TINKTURA JE 100% ORGANSKI , VISOKOKONCENTRIRANI PROIZVOD

SASTAV:Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia, Everclear (94% etil alcohol – fermentisani alkohol biljnog porijekla).

PAŽNJA: Ako netko od korisnika ima averziju ili zabranu korištenja alkohola,  neka svoju dozu (određeni boj kapi tinkture namjenjen tenutnoj konzumaciji) ukapa u vuću vodu ili čaj i alkohol će ispariti a aktivna tvar će i dalje zadržati svoja terapeutska svojstva

EHINACEA DOZIRANJE

Tinkturu je najbolje piti prije nego što nastupe simptomi prehlade, gripe i pada imuniteta (preventivno). Tada se pije 20 kapi sa malo vode/soka/čaja 3 puta na dan.
Ukoliko postoji simptom bilo kakvog poremećaja zdravlja doze su 30 kapi 5 puta u toku dana. Ova doza se pije ne samo do prestanka simptoma, već i dva dana poslije prolaska subjektivnog utiska bolesti.

Kontakt za konsultacije je +381 (0)65 512 9530 Stefan Živković. To je ujedno i telefon za naručivanje u Srbiji.

U Hrvatskoj je kontakt za naručivanje: +385 (0)98 1830 959 – Antonija